Vad är det som vi jobbar med?

Vad är relining?

Relining är en effektiv metod för att renovera slitna och skadade avloppsrör, utan att behöva gräva upp rören eller bryta sönder väggar och golv. Det är därför ett mycket populärt och mer ekonomiskt alternativ till traditionellt stambyte. Relining kan göras med olika metoder, men den vanligaste och mest effektiva metoden är så kallad rörinfodring, även känd som strumpmetoden.

Markbyggnad & El AB erbjuder relining i Stockholm och Uppsala med omnejd, både för privata kunder och företag.

Relining i Stockholm & Uppsala

Vi hjälper dig med relining i Stockholm och Uppsala, oavsett om du är i behov av en mindre renovering eller behöver hjälp med ett större rörsystem. Vi börjar med ett besök på plats hos dig för att inspektera dina rör och utvärdera dina behov. Efter besiktningen får du en kostnadsfri offert. Tack vare vår moderna teknik kan vi utföra hela jobbet snabbt och smidigt utan större ingrepp i din fastighet.

Hela processen tar vanligtvis endast ett par dagar, och oftast är det inga problem för dig och din familj att bo kvar i huset under tiden. Självklart dokumenterar vi arbetet under hela processen och utför en noggrann slutbesiktning för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Så går en relining till

Vad är relining och hur går det till? Till skillnad från ett traditionellt stambyte, där rören ofta måste grävas upp för att ersättas, och väggar och golv kan behöva rivas, görs en relining genom befintliga tillträdespunkter. Det innebär betydligt mindre arbete och störningar i din vardag. Under en relining renoverar vi avloppsstammarna, rensar rören och utför de lagningar som krävs genom smarta metoder.

Vi samarbetar med Sacpro AB som levererar en helhetslösning av Houseliner system och reliningutrustning.

Rörinfodring/strumpmetoden

Den vanligaste metoden för relining är rörinfodring, även kallad strumpmetoden. Rörinfodring/strumpmetoden innebär att en flexibel ”strumpa” dränkt i härdplast dras eller blåses in i det befintliga röret. Strumpan expanderar och härdas sedan och blir till ett nytt, helt bärande rör inuti det befintliga, skadade röret. Denna metod har många fördelar – det går snabbt, det har minimal påverkan på din fastighet och dessutom har rörinfodring/strumpmetoden lika lång hållbarhet som prefabricerade PVC-rör.

Frågor och svar

Funkar en relining på trasiga rör?

Det är möjligt att relina även trasiga rör – i de flesta fall. Det finns dock fall där relining inte är möjligt, på grund av ett alltför dåligt skick på de befintliga rören. Därför utför vi alltid en initial besiktning av systemet för att fastställa att relining är rätt metod för din avloppsrenovering.

Kan vi bo hemma under avloppsrenoveringen?

Ja, i de flesta fall kan ni bo kvar i hemmet under en reliningprocess. Arbetets varaktighet varierar beroende på projektets omfattning, men genomförs vanligtvis inom några dagar. När avloppet är avstängt ordnar vi med smarta lösningar och tillfällig toalett i anslutning till huset.

Hur många år håller en relining?

En väl genomförd relining med rörinfodring/strumpmetoden beräknas hålla i 50 år eller mer, vilket gör det till ett mycket hållbart alternativ till traditionellt stambyte. Detta är samma livslängd som prefabricerade PVC-rör. Metoden är alltså en både smart och ekonomisk investering i din fastighet.

Kan man göra en relining flera gånger?

Ja, det är möjligt att relina flera gånger på samma rörledningar, förutsatt att skicket på rören är tillräckligt bra. Detta gör relining till en flexibel och långsiktig lösning för rörrenovering. Vi inspekterar alltid dina rör för att säkerställa vilken metod som passar bäst för just din fastighet och dina behov.

Stambyte eller relining?

Är du i behov av stambyte eller relining? Rörinfodring/strumpmetoden är i de flesta fall ett både billigare och smidigare renoveringsalternativ till stambyte. Ett stambyte kan dock krävas om rören är alltför skadade – så se till att utföra en relining i tid när dina rör börjar bli slitna.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert eller om du har fler frågor!

Vi hjälper dig med relining i Stockholm och Uppsala med omnejd.


    Genom att fylla i och skicka in detta formulär godkänner du att Markbyggnad & El AB lagrar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy. Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.